13. února 2013

Statistika nezadaných mužů a žen v ČR dle věku z Facebook dat


Přemýšlíte, kolik je v České republice nezadaných (=single) lidí? Nebo vás zajímá rozložení dle věku (zda je více single 20-letých nebo 30-letých)? Na takové otázky můžeme velmi snadno najít odpověď, protože žijeme v informační době. A jednu takovou analýzu jsem si za domácí úkol udělal.

Ne náhodou ji publikuji v období kolem Valentýna. Projevy na každém jsou odlišené a mě aktuálně fascinují data a co lze všechno z nich vyčíst. Proto jsem využil Facebook dat (API) k této analýze. Pokročilejší marketingové specialisty nepřekvapí, že je možné cílit reklamu na Facebooku dle vlastností uživatelů nebo jejich zájmů. A co více - ke každé skupině je dostupná informace o její velikosti. A protože většina z nás prozradí na FB všelicos, můžou být tato data zajímavá.

Postupoval jsem tak, že jsem vždy nastavil kolik je např. 20-letých nezadaných žen. (bohužel cílit na barvu vlasů neumí - zatím ;) Dále ještě můžete specifikovat, zda objektem zájmu dané skupiny muž nebo žena (takže jsou čtyři možné stavy: muž-žena, muž-muž, žena-muž, žena-žena).

amozřejmě se musí brát v potaz velikost skupiny, protože bude mnohem více na FB těch 20-letých než těch 30-letých. Proto jsem stanovil jako pomě - tj. daná cílová skupina k celkovém množství (např. nezadaný muži 24 / všech mužů na FB ve věku 24). Výsledek 0,3 potom říká, že je nezadaných 30% čili každý třetí (rozhlédněte se kolem sebe a řekněte si raz-dva-tři,raz-dva-tři)


Výsledek je nutné brát s rezervou - přesto jde o zajímavá čísla. Jejich interpretaci nechám na vás.








Pokud vás zaujal článek, budu rád za sdílení na sociálních sítích nebo twitter-follow @codeas


Zajímá tě více?

4 komentáře:

  1. Tak je vidět, že dívky mého věku už jsou z většiny rozebrané a lepší už to nebude.

    OdpovědětVymazat
  2. To je nějaký podivný graf… 85 % mužů ve věku 13 let je jako zadaných, nebo co?

    OdpovědětVymazat
  3. Jakub+Lostindream - sakra nechtěl jsem zanést tolik skepse :)

    Mormegil: ne, 85% tvoří ten zbytek (tj. zadaný, ženatý, its complicated a hlavně nevyplněno)

    OdpovědětVymazat