10. května 2011

Co (j)de asi představit na Google IO 2011 ?

Před rokem jsem sepsal článek Co přinese Google I/O 2010? A co odnese čas.. ? V pár věcech jsem se trefil: Android TV byla nakonec jako Google TV, Froy spatřilo světlo světa, o kontextových gadgetech byla celá jedna session,. Špatně jsem odhadl svěcenou vodu na Google Wave a docela byly pohřbeny Google Developer Certifikáty.


Letos bych se pokusil vytáhnout svoji křišťálovou kouli jak to vidim

1) Našlápnutá kombinace Chrome OS + Google Apps
Bude představen Chrome OS. Google ho určitě stihl  doladit a nemůže v oblasti businessu nic podcenit. Naopak musí teď zabrat a zaujmout. Jedinou cestou je nabídnout něco jiného a odlišit se- nejlépe cenou. Tak jak Google táhne cloud aplikace bude táhnout i cloudo-para-operační systém. Objevily se zprávy, že by mohl poskytovat operační systém formou měsíčních poplatků - docela bych tomu věřil. Hlavní výhoda cloudu je že odpadají prvotní investice (CAPEX) do zařízení a promítají se do operačních nákladů (OPEX). Pokud si to představíme, tak za za 250Kč měsíčně dostanete notebook, operační systém a základní datový tarif (počítám tak 200MB).Stačí Vám tak pouze 250 Kč a máte nové zařízení. K používání potřebujete Google účet, čímž vzniknou uživatelé Google služeb. Navíc Google jde cestou od zdola - chce naučit lidi používat cloud pro své účely a aby do budoucna tato masa využívala i v businessu. Firmám nabídne speciální tablety s jednou z velkých značek (že by CISCO ?). Připomínám že právě od prvního dne IO (10.5) se mění podmínky Google Apps, tj. do nad 10 lidí musí organizace mít Business verzi (dosud bylo nad 50lidé). Souvisí s tím určitě další změny, jež Google Apps zatraktivní.




2) Představení YouTube jako platformy
O růstu videa na internetu není pochyb. To že YouTube nepředvedla za poslední rok nic zazračného je taky zřejmé. Jako příklad uveďme, že live-streaming byl poprvé na YouTube ukázan před rokem. Od té doby se nic převratného nestalo. Google začne pracovat na YouTube jako platformě. Jednou z cest bude představení  YouTube Caption API. Uživatelé budou moci on-demand požádat o překlad nebo budou zasílat své videosoubory, které rozpoznají mluvené slovo a vrátí textový přepis.


3) Aktualizovaný Blogger
Bude představen nový Blogger - s novou grafikou a možnostmi. Bude hodně zjendnodušen, bude ho moci použit jako Tumblr nebo Posterous. Firmy nad ním budou moc stavět svoje stránky.

4) Sociální sítě ve firmě = Buzz v Google Apps
Všichni s napětím očekávají veřejné sociální sítě, ale dle mého názoru budeme čekat asi ještě rok. Naopak vzniknou interní sociální sítě do firem. Vzniknou Google Profily v Google Apps a zároveň bude předělán Google Buzz pro potřeby firem. Bude se hodně podobat Facebooku, lidi budou komunikovat nad projeky, sdílet soubory - vše propojené s ostatními službami



5) Tasks API
Velmi dlouho chybí API pro spravování úkolu. Na konferenci pro vývojáře tak jednoznačně bude uvedeno a ukázkami co vše lze udělat.

6) Google Music
Množí se dohady (Google Music možná už dnes. Bez podpory hudebních společností)  že bude představen Google Music. Osobně si myslím že bude představeno API a vše jak lze přistupovat a nahrávat soubory


Určitě jsem nezmínil Android, protože kvůli nadšení kolem této platformy lze čekat nejednu změnu. Tak dnes od 18h uvidíme


Zajímá tě více?

Žádné komentáře:

Okomentovat