29. prosince 2010

Návod na hlasové vyhledávání v Google Chrome

O hlasovém vyhledávání z mobilních telefonů se hovoří delší dobu. Od října je tato funkce dostupná i pro české uživatele. Stále však potřebujete mít mobilní telefon (a je jedno zda Android nebo iPhone). Pokud si chcete vyzkoušet vyhledávat z pohodlí a komfortu domácí počítače, poskytuji zde krátký návod.

Návod  se skládá z několika kroků, pokud se jich budete držet tak se dostane do stejného stavu jako já ve velmi krátkém čase a můžete si hlasové vyhledávání vyzkoušet. Určitě lze některé vynechat, případně není potřeba mít přesné parametry, které popisuje níže. Mým cílem není popsat obecně platný návod pro úplně všechny rozdílné uživatele(ať už kvůli lenosti nebo času), ale poskytnou základní mustr. Kdo se ho bude držet, bude snad úspěšný :) A ti ostatní (bystřejší) si potřebné kroky odvodí (např. na systémech Linux nebo MAC OS či v jiných verzích Chrome)
Update 29.12., 20:10 : Podle @ohlad funguje i na Linuxu

Prerekvizity: počítač a mikrofon :)

1) Stáhněte si Chrome beta z této adresy http://www.google.com/landing/chrome/beta/
(já mám aktuálně verzi 9.0.597.19)
Update 29.12., 20:10 :  Upozornění - při přechodu na Beta verzi "není cesty" zpět, takže @lukasgren doporučuje zálohovat uživatelská data

2) Na ploše se vytvořte nového zástupce. Zadejte adresu, kde je Chrome uložený a k tomu přidejte sufix :
--enable-speech-input

V mém případě adresa na zástupce vypadá takto:
"C:\Documents and Settings\Ivan\Local Settings\Data aplikací\Google\Chrome\Application\chrome.exe" --enable-speech-input




3) Otevřte prohlížeč a nainstalujte rozšíření Voice Search z této adresy


4) Otevřete jednu z podporovaných stránek, která už má input boxu vložené nové tlačítko/ikonku (např. Google, YouTube, Bing, Wikipedia, WolframAlpha, Yahoo).
Update 29.12., 20:17  Funguje i na Facebooku, nefunguje na Seznam.cz


5) Po stisknutí nové ikonky se objeví nové okno, které indikuje hlasitost - takže zkuste říct nějaké slovo. Voilá, máme hotovo :)




6) Rozšíření umístilo ikonku do toolbaru. Pokud kliknete na ikonku a řeknete opět nějaké slovo, tak můžete vyhledávat rovnou bez nutnosti navštěvovat danou stránku. To který vyhledávač se má použít definujete v nastavení rozšíření.



Zajímá tě více?

3 komentáře:

  1. výborný! řekl jsem "paroubek" a hledalo to "borůvek", řekl jsem "vánoční stromeček" a hledalo to "bleší chromeček"... :*)))

    OdpovědětVymazat
  2. akorát si zatím nerozumí moc s češtinou

    OdpovědětVymazat
  3. Super, funkční i na Linuxu (Ubuntu). Díky ;-)

    OdpovědětVymazat