20. prosince 2010

Miniaplikace Google Shared Spaces aneb znovuvyužití gadgetů z Wave

S blížícím se konce roku 2010 a ukončení další podpory a vývoje Google Wave, začínající se objevovat technologie, které byly využity právě v tomto online nástroji. Jedním z nich jsou Google Shared Spaces.


Jde vlastně o vyextrahované gadgety z Google Wave do nové podoby, kterým se říka "sdílené prostory". Mezi hlavní výhody má patřit ono kouzlo kolaborativní práce, tedy že více lidí pracuje se stejnými daty najednou. Představte si to jako Google Docs pro aplikace, včetně možnosti komunikace - formou jednoduchého chatu. V základní nabídce má být k dispozici 50 základních gadgetů, ale kdokoliv může přidat své vlastní. Kategorie her, produktivity a eventů mluví o velmi zajímavé cestě jak vytvářet a nabízet nové aplikace (aniž by musel být blok další aplikace, jako byl Google Wave)



Příklad použití:


Pokud si vyberete nějakou aplikaci a dáte Create a Space

je Vám nabídnuto jedno ze 4 možných přihlášení (Google, Facebook, Twitter a Yahoo účet). To rozšíří možnost působnosti lidí, protože není nutné se někam přihlašovat za pomocí googlewave účtu.



V případě Yes / No / May be gadgetu stačí jen přejmenovat název ankety. Stejně jako v Google Wave je Vaše online přítomnost indikována zelenou kuličkou vpravo dole u ikonky. Jak jsem zmínil v rámci okna lze komunikovat pomocí chatu. Po vytvoření prostoru je vygenerována short url (můžete si vyzkoušet příklad z obrázku http://goo.gl/LSziK)




Do budoucna by mě zajímalo zda to budou opravdu gadgety s možností přidání na vlastní stránky - zatím to vypadá více na ty "prostory" než gadgety.

Pro více testování navštivte stránky http://gadgetspaces.googlelabs.com/


Zajímá tě více?

Žádné komentáře:

Okomentovat