5. července 2008

Noční studium v Národní technické knihovně

Městská část Dejvice mi přijde jako univerzitní městečko. Mám na mysli konkrétně oblast u Vítězného náměstí, kde se vyskytuje ČVUT, VŠCHT,UK. Navíc je zde několik kolejí pro studenty, či menza pro zahnání hladu. Nedaleko odtud je ČZU.

Proto zde vzniká Národní technická knihovna, která se otevře v září 2009. Již nyní jsou hrubá stavba a obvodový plášť hotovy. Pro mě čistě estetický tvar může v oku ekologa způsobit radost. Knihovna má tvar zaobleného čtverce, který sníží spotřebu energie o desítky procent ročně. Je to způsobené tím, že čím více se půdorys blíží kruhu, tím méně se povrch ohřívá nebo ochlazuje. Prostory pro studium budou umístěné po obvodu budovy či atria, aby byly nejblíže světlu.



Bude zde přednáškový sál, kavárna, návštěvnické centrum, pobočka Městské knihovny a noční studovna s nepřetržitým provozem !! Poslední zmiňovaná věc mi přijde jako velmi zajímavá. Dovedu si představit jak se hloučky studentů společně učí na písemku následující den v době zkouškové či tým lidí kteří budou připravovat svůj projekt (do školy nebo podnikatelský záměr).

Tomu dopomůže zřízení individuálních studoven, které budou umožňovat moc se v klidu zavřít a studovat o samotě. To je jeden z faktů proč se nemohu v rušné Městské knihovně soustředit na konkrétní věc. Na novou knihovnu se těším, doufám ji využiju ještě jako student technické vysoké školy...

Zdroj technických faktů: MF Dnes / 07.06.08


Zajímá tě více?

2 komentáře:

  1. To noční studium vypadá fakt dobře, jen abysme se tam nepotkávali s dušemi hledající domov. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Ja jsem na to zvědav, může to být užitečné místo kam si jít sednout a vyplnit 1-2volné hodiny.

    OdpovědětVymazat